HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log inLog in  

Share | 
 

 Ligji mbi Maredheniet e Punes

Go down 
AuthorMessage
zero
Admin
Admin
avatar

Posts : 68
Join date : 2008-05-15

PostSubject: Ligji mbi Maredheniet e Punes   Fri May 16, 2008 8:01 pm

> LIGJI_RI_MBI_MARREDHENIEN_E_PUNES

>

>

>

>

>

> EKSTRAKT NGA LIGJI MBI MARREDHENIEN E PUNES

>

> neni 1

>

> Fillimin e orarit te punes e cakton punetori vete. Rregullorja e
ligjit parasheh qe fillimi i orarit te mos jete para ores 10:00 te
mengjesit.

>

> neni 2

>

> Te ardhurat personale i cakton vete punetori, ne marreveshje me anetaret e shtepise.

>

> neni 3

>

> Para fillimit te punes punetoreve iu jepet diēka per disponim
si psh: birre te ftoht, sanduiē, verė apo konjak, dhe kuptohet te
gjitha keto ne llogari te ndermarrjes.

>

> neni 4

>

> Ne pune lejohet qe te kendohet. Nese ndonjeri prej puntoreve
fillon te kendoje, puntoret e tjere jane te detyruar qe te nderpresin
punen dhe t'i bashkangjiten kenges.

>

> neni 5

>

> Ne qofte se ndonjerin punetor e ze gjumi ne pune, te tjeret
jane te detyruar qe ne qetesi te plote ta leshojne vendin e punes me
qellim qe mos ta pengojne gerrhitjen e tij dhe per kete kane te drejte
kundershperblimi ne te holla sikur te kishin vazhduar punen.

>

> neni 6

>

> Ne mungese te shefit, punetoret kane te drejte qe te organizojne ndonjė party dhe ate ne llogari te ndermarrjes.

>

> neni 7

>

> Pushimi per mengjes zgjat prej 10:30 deri 13:30.

>

> neni 8

>

> Nese gjate orarit te punes tregohet ndonje seri si: 'Kloni',
Fiks fare etj., ndermarrja eshte e detyruar qe te siguroj televizor me
madhesi minimale te ekranit prej 70 cm, ne menyre qe te siguroje
percjelljen e tyre, kuptohet me kundershperblim sikurse te punohej.

>

> neni 9

>

> Per ta shkarkuar shefin nuk duhet me shume se nje peticion me dy nenshkrime te punetoreve ne te.

>

> neni 10

>

> Ne perputhje me rregulloren, punetori mundet t'a lute shefin
per te kryer punet ne vendin e tij si dhe qe ai te jete ne sherbim te
punetorit per imtesira, si psh: per t'ju sjelle punetoreve birra nga
frigoriferi etj.(frigoriferin duhet ta siguroi ndermarrja dhe duhet
medoemos te jete 'pa akull' me kapacitet se paku 8 litra per 1
punetor).

>

> neni 11

>

> Ne qofte se shefi eshte i gjinise femerore atehere punetoret e
gjinise mashkullore jane te detyruar qe me sjelljen e tyre t'i tregojne
asaj se ajo eshte teme e bisedimeve te tyre gjate tere kohes, psh: me
fishkellima, me shuplakue prapanicen e saj, etj.

>

> neni 12

>

> Ēdo punetor ka te drejte pushimi vjetor 8 (tete) jave gjate
stines verore dhe 6 (gjashte) jave gjate stines dimerore. Nese punetori
i kalon keto pushime jashte baneses se tij atehere Firma eshte e
detyruar qe te siguroje pastrimin e baneses ne fjale.

>

> neni 13

>

> Nese punetori martohet, firma eshte e detyruar qe t'iu
siguroje shpenzimet e dasmes eventualisht (per burrin) shpenzimet e
nates se beqarit si dhe 85% te te gjitha shpenzimeve te tjera. Firma
ate dite nderpren punen per disa dite rresht.

>

> neni 14

>

> Per te gjitha punetoret (femra) firma eshte e detyruar qe te
siguroje hyzmetqare te shtepise, e cila duhet te kete experience pune
dhe te jete e pashme ne menyre qe te mund t'i sherbeje edhe burrit (ne
mungese te gruas apo raste te lodhjes se saj).

>

> neni 15

>

> Fundi i orarit te punes eshte ne ora 14:30. Punetoret i
leshojne vendet e punes te percjellur me muzike te lehte e parapare per
keso rastesh. Shefi eshte i detyruar qe personalisht te falenderoje
secilin puntor duke ua shtrenguar duarte.

>

> neni 16

>

> Roja i deres eshte i detyruar qe secilit punetor gjate daljes
nga ndermarrja t'ia kontrolloje ēanten. Ne qofte se ai nuk gjen asgje,
atehere eshte i detyruar qe te ktheje punetorin ne firme ne menyre qe
ai te merre diēka me vete nga zyra. Personave te moshuar keto sende iu
shperndahen neper shtepia me automjet zyrtar me kusht qe pesha e ketyre
sendeve te mos jete me e vogel se 2 kg.

>

> neni 17

>

> Ne qofte se punetori rastesisht shef enderr gjate nates se
eshte duke punuar, Firma eshte e detyruar qe te paguaj kompensimin per
pune te nates.

>

> _______________
Back to top Go down
View user profile
 
Ligji mbi Maredheniet e Punes
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NetHome :: Argėtim & Zbavitje :: Humor-
Jump to: